Bagel, az az amerikai péksütemény, amiért egyre többen megőrülnek kis hazánkban is. Én személy szerint, ha épp nincs kedvem magamnak sütni, leginkább a Budapest Bagelben kaphatót ajánlanám, mert a boltiak közül annak nincs párja. De miért ne készíthetnénk el otthon saját magunknak a mennyei karikákat? Nem tudom, hogy a befektetett energiától, vagy a belesütött szeretettől, de a saját sütésűek nekem valahogy mindig jobban ízlenek. Pedig gyakran nem úgy sül el minden, ahogyan azt reméltük, azért mégis érdemes belevágni. Én azt mondom, még azoknak is, akik korábban sosem próbálkoztak a dagasztással, hiszen még Gordonnak, vagy Jamienek is biztosan volt egy első alkalma, amivel talán nem szívesen dicsekszik.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dgk liszt
- 3 dl kézmeleg víz
- 0,5 csomag instant élesztő (de ebből mehet bele több is)
- 0,5 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor (ízlés kérdése, akár több is lehet, ha valaki édesebben szereti)
- legalább 1 kézen, edzett karizom a gyúráshoz
A fürösztéshez:
- egy nagy edény, legalább 6 liter vízzel
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál barna cukor (mézzel is helyettesíthető)
A tészta összerakása nem túl bonyolult, a száraz hozzávalókat összekeverjük a vízzel és addig gyúrjuk, amíg homogén tésztát nem kapunk, ami könnyen leválik a tálról, valamint a kezünkről is. Ha szükséges, közben adhatunk még hozzá lisztet. Az instant élesztőt nem szükséges felfuttatni sem, de ha úgy jobban bízunk benne, felkavarhatjuk a meleg vízben, mielőtt hozzáadjuk a liszthez. Ha sikerült úgy összegyúrni, hogy nem fáj a karunk, akkor még biztosan nem jó, gyúrjuk csak tovább. De ha készen van és jól elfáradtunk, hagyjuk kelni letakarva meleg helyen, 1-1,5 órát.
Amikor a tészta szépen megnőtt, ízlés szerint 6-8 egyenlő pogácsát készítünk belőlük egy meglisztezett nyújtódeszkán. Én a 8 mellett döntöttem, így valamivel kisebb bageleket kaptam.
A pogácsákat egyenként megformáztam, úgy, hogy a hüvelykujjammal lyukat készítve a közepére, körbeforgattam, hogy a szép kerek formája is megmaradjon. Ilyenkor a lyukak még lehetnek valamivel nagyobbak, ugyanis az újabb kelesztés és a sülés során még zsugorodnak majd.
Mondjuk azt nem mondhatnám, hogy pont egyformák lettek, de ha készen vannak a megformázott bagelek, a nyújtódeszkán hagyjuk őket letakarva, 0,5-1 órára, hogy tovább kelljenek. Ekkor már odatehetjük forrni a fürösztésre szánt vizet, ennek ugyanis igazán forrónak kell lennie, amikor belekerülnek a karikáink. Ha a víz forr, mehetnek bele kettesével a bagelek, amiknek mindkét oldalát 30-30 másodpercig főzzük, majd sütőpapírral kibélelt tepsire fektetjük őket, azzal az oldalával lefelé, amin korábban kelt is.
Ilyenkor nem szabad megijedni, ugyanis a vízből kikerülve, a péksütik hajlamosak úgy kinézni, mint a meséből ismert 300 éves öreganyánk, de a sütőben majd egy hatékony fiatalító kúrán, gyönyörű simákká válnak.
Izzítsuk fel a sütőnket 230 fokra, majd ha sikeresen túl vagyunk a fürösztésen, szórjuk meg a bageleket bármivel, ami jó ötletnek tűnik, magvakkal, sajttal, SZEMES mákkal, zabbal, de ízlés szerint üresen is hagyhatjuk őket. Én a mákosat kedvelem a legjobban ezért jó előre be is szereztem fél kiló, jajj Istenem, le írni se merem, DARÁLT mákot, amit persze csak a szórás előtt vettem észre. Így maradt az ötmagvas keverék, ami a malőr miatt későn került kiszórásra, így sütés után és közben jól le is potyogott, de ti próbáljatok meg ne így járni.
A tetejét megkenhetjük tojássárgájával a szebb szín érdekében. 20 percig sütöttem őket, majd megfordítva a tepsit tovább addig, amíg aranybarna színük nem lett. Isteni lett, még a mákhiány ellenére is.
Később natúr krémsajttal megkenve, feketeerdei sonkával, rukkolával és epres, krémes balzsameceten futtatott lilahagymával tálaltam. Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: